Vem är Erik Josefsson?

Det finns en ganska bra och detaljrik text om vem jag är på engelska wikipedia. Nedan ett mer personligt porträtt som Bertil Björk skrev åt mig när jag kandiderade för Vänsterpartiet i förra valet till EU-parlamentet.


Erik Josefsson är musikhögskoleutbildad kontrabasist med karriär i såväl rockband som filmmusikensemble och symfoniorkester, han har en lärarutbildning i matematik och fysik. Men först och främst är han en av EU:s mest framgångsrika gräsrotslobbyister.

Med immaterialrätt och upphovsrättsfrågor som specialitet har han nått uppseendeväckande framgångar. Han besitter en ovanlig förmåga att röra sig över sociala och politiska gränser, att kombinera social kompetens och målmedvetenhet. I Bryssel har han gjort sig känd - i skilda politiska läger - som en leverantör av pålitliga fakta och genomarbetade argument. Men också som en nätverksskapare och organisatör av format.

Hans lobbyarbete har gett enastående resultat. 2005 lyckades han och hans organisation FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure), rädda den "digitala allemansrätten" när man i en framgångsrik kampanj fick Europaparlamentet att förkasta ett förslag om att införa patent på datorprogram. Ett förslag som kunde ha stoppat i stort sett all programutveckling utanför de stora multinationella företagen. Ett av brysselpolitikernas husorgan The EU-Reporter beskrev det som "one of the most brilliant campaigns the Parliament has ever seen".

Under 2007 och fram till i våras arbetade Erik Josefsson som Europa-koordinator för EFF (Electronic Frontier Foundation) och under revisionen av den Europeiska telekom-lagen lyckades han med två majoritetsbeslut övertala EU-parlamentarikerna att garantera Internet-användares rättsskydd. Den avgörande omrötsningen äger rum 21 april i år.

Genom sitt arbete har Erik Josefsson inte bara skaffat sig en unik kunskap i frågor som rör telekom, Internet, immaterialrätt och internationell juridik, utan även en detaljkunskap i hur det europeiska politiska systemet fungerar. Han har sett - och upprörts över - hur förslag och frågor passerar de beslutande församlingarna i Bryssel utan att ens hunnit debatteras i Sverige, och ett av hans viktigaste politiska ambitioner är att se till att frågorna når också den svenska offentligheten - innan de når beslut.

Lobbyisten må vara en främmande fågel i Svensk politik, men i EU - där inget remissförfarande finns - är lobbyisterna nödvändiga för att förse de beslutande politikerna med information och argument. Och av många av EU:s parlamentariker beskrivs Erik Josefsson som en av de kunnigaste och vassaste. En parlamentariker klagar, med en illa dold ironi, på hans enda stora fel: "If he has one weakness at all, it is, as some people discover to their regret, that he is not for sale".

Erik Josefsson är 45 år och bor i Malmö och Bryssel.

@erikjosefsson

Short presentation of #AT4AM at #WSF2015 in Tunis! :-) http://t.co/3Dz3EwfDdH3 tim 43 min ago
@AKDigiGes the Pilot Project number is 26 03 77 05 and the website is here: https://t.co/F5gx7vzTi4 :-) — 3 dagar 15 tim ago
RT @EAXBreakPARTY: @erikjosefsson Precis :D — 3 dagar 22 tim ago
@EAXBreakPARTY du menar https://t.co/qmKbzRQAmW , eller hur? :-) — 3 dagar 22 tim ago
Greens/EFA 5th #DFD2015 :-) Lots of invited guests! http://t.co/euHL1UnoCp Ensuring Utmost Transparency!! #eut1 vecka 1 dag ago