"Traffic management" utbytt mot "conditions limiting access"

Full Internet Access?Full Internet Access Available on Request
De gamla internetaddresserna är på väg att ta slut, kanske redan vid årsskiftet. Patrik Fältström säger i en intervju att om vi inte går över till ett nytt adressystem "hamnar vi i den inlåsta världen. En värld som några faktiskt vill ha". Om man ser på utvecklingen av telekompaketet med detta i bakhuvudet ser framtiden dyster ut. Frankrike har just inrättat HADOPI: Högsta Myndigheten för spridandet av verk och beskyddandet av rättigheter på Internet. Och samma lagstiftning förbereds nu få stöd i telekompaketet. Sarkozy kämpar för sin rätt att stänga av folk från Internet med oväntat stöd från England. Men även Sverige valsar med. I det senaste dokumentet jag fått tillgång till är den mystiska formeln traffic management policies ersatt med en fras som säger betydligt tydligare vad som väntar: any conditions limiting access to and/or use of services and applications. Så vitt jag kan se är alla referenser till användares rättigheter borttagna eller försvagade. De otroligt viktiga ändingsförslagen 138 och 166 har formulerats om. Istället för en domstol i 138:an ska det nu vara en "legally competent authority" (läs HADOPI) och vilket öde som väntar 166:an går att utläsa av Toubons omformulering. Allt detta sammantaget öppnar för en segmentering av Internet, vilket först kan leda till att Internet delas upp i snabba och långsamma delar och till sist i olika tjänster. Kabel-TV-internet.
Kategorier: 

Kommentarer

Det här är den immateriella världens första statskupp. Det är en fascistoid junta som håller på att ta över nätet - i Frankrike är det övertydligt. Man stiftar lagar i syfte att sprida rädsla och misstänksamhet. Kulturminister Albanel vill filtrera bort TBP; med hänvisning till att sådant tidigare genomförts efter domstolsbeslut - mot en nazistisk sida! I VerkligaVärlden skulle stridsvagnar redan vara utposterade i gathörnen. Och Ipredlagen skulle ha varit tårgas.

Anaïs, tack för att du finns och kan hålla koll på vad som händer inne i Frankrike.

... hände det där samtidigt som HADOPI gick igenom? http://opendotdotdot.blogspot.com/2009/04/hadopi-law-passed-by-12-votes-...

Att IP-adresserna (med IP v.4) skulle ta slut inom ett år är väl en lätt överdrift, det finns flera metoder som är i bruuk idag för att placera ett nätverk md tusentals datorer bakom en enda utåtriktad IP-adress m m utan att det inskränker hastigheten. men framåt 2010-talet är en övergång till sexledade adresser (192 bit) oundviklig, och då blir antalet i princip outömligt, uppåt 20 triljoner (eller kvadriljoner med amerikansk räkning).

Håller helt med om att nätneutraliteten är en viktig princip och inte "ett slagord utan något motsvarande problem" som en del har kallat det, och eftersom kraven på bandbredd i stort ökar hela tiden så lär det komma upp på allvar. De som rimligen vill ha en uppdelning där det stora och säkra premieras är ju telebolagen: de får idag ut relativt blygsamma belopp ur sina internetkampanjer. Det är köparnas marknad. Självklart vill telekombolagen ha tillbaka mer och en väg är att börja packa om internet och begära att både sajtägare och kunder ska betala om de vill ha full service, dvs att alla sidor i princip ska ha samma tillgång till alla kapillärer i trafiknätet. Somliga liberaler tycker att den sortens uppgradering av de stora aktörerna, et streamlinat internet, är en fullständigt naturölig sak eftersom de håller på trossatsen att nätet uppstått på en helt fri marknad i Hayeks mening och inte vill se at en hel del av investeringar och teknik har backats upp av stat, försvar, offentliga universitet osv,..och därmed är det en gemensam nyttighet och inte något som enskilda aktörer kan göra anspråk på att 'äga' utn vidare.

Jag tror att de metoder du nämner finns beskrivna ">här. Och det är helt riktigt att förutom teknikfrågan finns en väldigt viktig finansieringsfråga i botten som t ex SNUS tagit upp här. Jag tror (på en höft) att ett ekonomiskt argument för ett ouppstyckat Internet är rätt likt det för öppna standarder: Marknaden blir sammanlagt större för alla parter. Om man nu vill nöja sig med ekonomi och inte gå in på politikens minerade område... ;-)

@erikjosefsson

Andersson&Geringer reminds COM it cannot support self- and co- regulatory mechanisms limiting #freedom_of_expression http://t.co/cqTnXzXpNc1 vecka 3 dagar ago
Short presentation of #AT4AM at #WSF2015 in Tunis! :-) http://t.co/3Dz3EwfDdH2 veckor 4 dagar ago
@AKDigiGes the Pilot Project number is 26 03 77 05 and the website is here: https://t.co/F5gx7vzTi4 :-) — 3 veckor 1 dag ago
RT @EAXBreakPARTY: @erikjosefsson Precis :D — 3 veckor 1 dag ago
@EAXBreakPARTY du menar https://t.co/qmKbzRQAmW , eller hur? :-) — 3 veckor 1 dag ago