"This country was a dictatorship"

I en intevju hos Olbermann med folkrättsexperten Scott Horton ges en snabbgenomgång av nyheten som så vitt jag ännu inte blivit ordentligt analyserad i Sverige, nämligen att Bush upphävde den amerikanska konstitutionen någon gång efter 11 september 2001. Undantaget gällde fram till Obama tillträdde 20 januari:
"We may not have realized it at the time, but in the period from late 2001-January 19, 2009, this country was a dictatorship."
Jag tycker detta är mer än en amerikansk inre angelägenhet. Om de samarbetsavtal Sverige ingått med USA under den här tiden avsåg att medverka i vad Horton kallar "program och projekt" om bland annat allmän avlyssning måste dessa omedelbart omförhandlas. Jag tänker naturligtvis på avtalet om "forskningssamarbete" Odenberg skrev på för två år sedan. Det kanske finns fler. Om amerikanska medborgare inte hade ett fungerande skydd mot övergrepp under den här tiden kan avtalen rimligtvis inte vara bindande, på samma sätt som avtal om vapenexport rimligtvis upphör att gälla om det visar sig att det mottagande landet bryter mot de mänskliga rättigheterna. Jag önskar att det fanns resurser i riksdagen att gå igenom avtalen i ljuset av kongressrapporten om bl a riskerna med att införa och använda teknik för allmän övervakning. Ett citat ur inledningen:
Detecting indications of ongoing terrorist activity in vast amounts of communications, transactions, and behavioral records will require technology-based counterterrorism tools. But even in well-managed programs such tools are likely to return significant rates of false positives, especially if the tools are highly automated. Because the data being analyzed are primarily about ordinary, law-abiding citizens and businesses, false positives can result in invasion of their privacy. Such intrusions raise valid concerns about the misuse and abuse of data, about the accuracy of data and the manner in which the data are aggregated, and about the possibility that the government could, through its collection and analysis of data, inappropriately influence individuals’ conduct. Intruding on privacy also risks ignoring constitutional concerns about general search, as reflected in the Fourth Amendment.
Vi har inget Fourth Amendment, men vi har Europakonventionen.

Kommentarer

The New York Times, har en bra artikel om Bush, som direkt ansluter till din artikel Erik.

En analys borde också ta med frågan: Kan detta vara orsaken till att det verkar vara så bråttom att genomföra det nuvarande "extremformulerade" ACTA förslaget?

Laffy, jag håller med om att det kan finnas ett överlapp. Hittade en våldsamt otrevlig video igår med Naomi Wolf. Hon berättar om sin bok The End of America på bokhandeln Tattered Cover. Hon pratar inte om ACTA, men berör trenden mot att allt mer blir förbjudet. Och parallellen är att med en utökad kriminalisering av upphovsrättsintrång blir alla i praktiken skydliga, vilket skulle kunna ge en anledning för vilken "lagvårdande myndighet" som helt att undersöka vem som helst nästan när som helst. Kanske spekulativt, men det är absolut nödvändigt att hålla tillbaka utvecklingen mot att ingen riktigt vet vad som är lagligt eller inte. Hon berör särskilt att ökad kontroll vid gränsövergångar har missbrukats som maktmedel i samhällen på väg mot diktatur. Och ACTA handlar om gränskontroll (kolla tid: 25:45). Update: Hittade mer om gränsövergångar 29 minuter in i videon

Erik, det här är jätteviktigt, och jag är jätteglad att du tar upp detta.

Snälla gör vad du kan för att få USA-avtalet (Odenbergs) omförhandlat!! Det är jätteviktigt. Jag tror att många av våra värre lagar på senare tid har med detta avtal att göra i botten, vi måste få bort det.

Erik:
Det här är jätteviktigt, och jag är jätteglad att du tar upp detta.

Snälla gör vad du kan för att få USA-avtalet (Odenbergs) omförhandlat!! Det är jätteviktigt. Jag tror att många av våra värre lagar på senare tid har med detta avtal att göra i botten, vi måste få bort det.

Erik:
Det här är jätteviktigt, och jag är jätteglad att du tar upp detta.

Snälla gör vad du kan för att få USA-avtalet (Odenbergs) omförhandlat!! Det är jätteviktigt. Jag tror att många av våra värre lagar på senare tid har med detta avtal att göra i botten, vi måste få bort det.

Erik:
Det här är jätteviktigt, och jag är jätteglad att du tar upp detta.

Snälla gör vad du kan för att få USA-avtalet (Odenbergs) omförhandlat!! Det är jätteviktigt. Jag tror att många av våra värre lagar på senare tid har med detta avtal att göra i botten, vi måste få bort det.

Erik:
Det här är jätteviktigt, och jag är jätteglad att du tar upp detta.

Snälla gör vad du kan för att få USA-avtalet (Odenbergs) omförhandlat!! Det är jätteviktigt. Jag tror att många av våra värre lagar på senare tid har med detta avtal att göra i botten, vi måste få bort det.

Blubb, håller helt med om att "riv upp gör om gör rätt" gäller en hel del. Just nu är jag inte så mycket mer än kandidat till EU-valet med 62 röster i ryggen, men "jag gör vad jag kan" :-)

Förlåt för de många postningarna.

Jag fick en massa javascript-problem när jag försökte posta, och försökte testa olika sätt att få bort felet. Sorry. Jag såg inte att posten faktiskt kom igenom.

I alla fall Erik, det är verkligen bra att du tar upp detta.

Det är antagligen inte ditt fel. Jag måste fixa detta. Förlåt.

Det kanske låter helt absurt för vissa, men upprättandet av undantagstillståndet i USA, (Ausnahmezustand) i Girgio Agambens terminologi, har sedan en väldigt lång tid tillbaka varit praxis och präglats av olika hack av konstitutionen. Agamben belyser väldigt bra hur ett permanent undantagstillstånd berövar människor på deras medborgarskap och försvårar kategorisering och upplöser rättigheter. Bush är varken den första eller sista president som kommer att använda sig av undantagstillståndet på detta sätt.

@erikjosefsson

Andersson&Geringer reminds COM it cannot support self- and co- regulatory mechanisms limiting #freedom_of_expression http://t.co/cqTnXzXpNc2 veckor 2 dagar ago
Short presentation of #AT4AM at #WSF2015 in Tunis! :-) http://t.co/3Dz3EwfDdH3 veckor 4 dagar ago
@AKDigiGes the Pilot Project number is 26 03 77 05 and the website is here: https://t.co/F5gx7vzTi4 :-) — 4 veckor 20 tim ago
RT @EAXBreakPARTY: @erikjosefsson Precis :D — 4 veckor 1 dag ago
@EAXBreakPARTY du menar https://t.co/qmKbzRQAmW , eller hur? :-) — 4 veckor 1 dag ago